Bugün, 15 Mayıs 2024 Çarşamba

Ayvalık'ta zeytin toplantısı

Ayvalık

Başkan Gençer, Zeytin altındaki madenden çok daha değerlidir”

CHP İlçe Örgütü ve Ayvalık Belediye Başkanlığı'nda bir süre temaslarda bulunan Havutça, daha sonra Ayvalık Ticaret Odası'nda partisinin ilçe örgütünce düzenlenen toplantıda zeytin ve zeytinyağı sektörünün temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıda konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Gençer; Zeytin altındaki madenden çok daha değerlidir” dedi.
Havutça, toplantıda hükümetin tasarının altın ve maden lobilerinin baskıları ile hazırlandığını belirterek, AKP, altın avcıları ve maden lobilerinin baskısına boyun eğiyor. Zeytin altından değerli değil. Zeytin, altındakinden daha değerli” ifadelerini kullandı.
Ayvalık Ticaret Odası'nda saat CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça'nın öncülüğünde başlayan toplantıda; Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı, CHP İlçe Başkanı Asım Sürer, ilçedeki zeytin ve zeytinyağı sektörünün temsilcileri hazır bulundu.
ATO Başkanı İbrahim Kantarcı'nın mevcut Zeytin Yasası'nın değiştirilmesi için 7. kez kanun teklifinde bulunduğunu ve bu konuda Milletvekili Havutça'nın öncülüğünde, katılımcıların bilgilendirme yapacağını kaydettiği açılış konuşmasının ardından söz alan CHP Ayvalık İlçe Başkanı Asım Sürer, Ayvalık'ta zeytinlik alanların genişlediğine işaret ederek, Ancak mevcut Zeytin Yasası üzerinde değişikliklerin yapılmasına ilişkin değişiklikleri içeren yeni teklifte 25 dekarlık alanların zeytinlik alanı olarak sayılmayıp imara açılması gündemdedir. Hükümet, almaya çalıştığı kararlarla önüne çıkan engelleri yok etmeye çalışmaktadır. En son ilçemize bağlı Karaayıt'ta bunu yaptılar. Umudumuz halkın gücüdür. Bu güçle söz konusu yasa değişikliğinin önüne geçileceğine inanıyoruz” diye konuştu.
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise, Zeytin Yasa'sının yenilenmek istenmesinin madenci lobisinin bir dayatması olduğunu vurgulayarak şunları söyledi;
Bu yaklaşık 2005 yılından beri devam eden bir süreç. Her torba yasanın meclise geldiğinde önümüze dayatılan madenci lobilerinin özellikle büyük ve gayretli çalışmasıyla önümüze dayatılan bir yasa. Bu yasa 1995 yılında Burhaniyeli milletvekilimiz Melih Pabuççuoğlu'nun gayretleriyle kanunlaşmış ve o sayedede zeytin alanlarımız bu güne kadar kurtulmuş.  Geçmişte hatalar yapıldı. Ama bu kadar büyük hatalar yapılmadı. Zeytincilik Yasasından taviz verilecek olursa, Ayvalık'ta başta zeytinlik alanlar olmak üzere, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı gibi birçok yaşam alanları yok olacaktır. Bu yasanın değişmesi halinde, bölge hallaç pamuğu gibi dağılacaktır. Çünkü zeytinlik alanlar kişilere aittir. Bugünkü mevcut yasa delinecek olursa, zeytinlik alanlar, zeytinlik tarafından satılarak, madencilerin eline geçecektir. Bu yüzden de söz konusu kanun asla değişmemelidir. Çünkü zeytin altındaki madenlerden daha çok değerlidir”.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 17.7 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 20.2 ° / 5.2 ° false
  • Cuma 30.3 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı